SITKI OLÇAR ÜÇ ADET SERAMİK OBJE
Beyaz hamur beyaz astarlı şeffaf sırlı sır altı el boyama tekniği ile
merhum sıtkı ustanın yorumuyla boyanan kobalt mavisi, turkuaz, küf yeşili, mercan kırmızısı, sarı, mangan moru, beyaz renklerle stilize bitkisel dal çiçek yaprak desenleri ile bezeli harika kondisyonda yaşarken “Unesco ödüllü” Merhum olduktan sonrada “Unesco tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen merhum Abimiz Sıtkı Olçar Beyefendinin koleksiyonluk değer taşıyan eserleridir.
Tabak çap 42 cm
Şişe yükseklik 31 cm
Kase çap 20 cm
Kase yükseklik 16 cm
Açılış Fiyatı: 7.500 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
SITKI OLÇAR VE NİDA OLÇAR ÜÇ ADET SERAMİK OBJE
Kahve tepsisi, matara ve keşkülden oluşan üçlü lottur. Beyaz hamur beyaz astarlı şeffaf sırlı sır altı el boyama tekniği ile
merhum Sıtkı Olçar ve Nida Olçar yorumuyla boyanan kobalt mavisi, yeşil, turkuaz, küf yeşili, mercan kırmızısı, sarı, mangan moru, beyaz renklerle stilize bitkisel dal çiçek yaprak desenleri ile bezeli bir adedi “Keşkül Sıtkı II Nida Olçar imzalı” harika kondisyonda yaşarken “Unesco ödüllü” Merhum olduktan sonrada “Unesco tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen merhum Abimiz Sıtkı Olçar Beyfendinin ve kızı Nida hanımın koleksiyonluk değer taşıyan eserleridir.
Kahve Tepsisi 18*30 cm
Keşkül 17*31 cm
Matara çap 18 cm
Açılış Fiyatı: 10.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI SAVAŞ DAVULU
1853-1856 Kırım Savaşında Osmanlı Ordusunca Kullanılmış Savaş Davulu
Savaşlarda çalgı kullanımı ilk çağlara kadar uzanmaktadır. Askeri çalgılar, yüzyıllardır muharebe esnasında savaşçıları coşturup, cesaretlendirmek, eylemlerinin organizasyonuna ve zamanlamasına yardımcı olmakla birlikte karşı saftaki düşmanı da sindirmek için kullanılmıştır. Geleneksel savaş tarihinde farklı coğrafya orduları, kanlı muharebelerde Davul (kös), Tuğ, Nagara, Borazan, Halile, Üçgen, Trompet gibi karakteristik aletleri savaş çalgıları olarak kullanmışlardır.
Türklere gelince; onların en eski ataları tapınma ve büyü gibi ritüellerle birlikte, çocukları uyutma aktivitelerinde, eğlencelerde kullandıkları çalgılardan zamanla savaşlarda da yararlanmayı öğrenmişlerdir. Hunlar zamanında Tuğ, Karahanlılarda Tabıl, Selçuklularda Nevbet ismiyle ilk Türk ordularında basit bir oluşum olarak kendini gösteren savaş çalgıları nihayetinde ilerleyen yüzyıllarda Osmanlılarda Mehter ismiyle daha organize biçimde savaş çalgı takımları olarak ordu içerisinde çok önemli bir yer edinmiştir. Egemenliğin ve gücün simgesi olarak bu savaş çalgı takımları sonraki yüzyıllar boyunca savaş alanlarında düşman ordularının motivasyonunu kıran önemli bir görev üstlenmiştir.
Sonrasında; Doğunun geleneksel mistik ses ve vurguları yerini Batı tarzı anlayışa bırakacaktır. 1808’de Osmanlı’da tahta geçen Islahatçı/Yenilikçi Padişah II. Mahmud Han döneminde yaşanan batılılaşma akımı kapsamında yozlaşmış Yeniçeri Ocağının 1826 yılında lağvedilmesiyle birlikte bu ocağa bağlı olan Mehterhane de kapatılarak yerine Muzıka-i Hümayun ismiyle Batı kopyası Saray Bando Okulu kurulmuştur. Bu tarihten itibaren de Osmanlı ordusunun katıldığı savaşlarda Mehter savaş çalgı takımı yerine batılı tarzda imal edilmiş çalgılar kullanılmaya başlanmıştır.
Müzayedemizin satışa sunulan en özel eserlerinden biri olan bu ‘Savaş davulu’; I. Abdulmecid Han döneminde Osmanlı İmparatorluğu ve müttefikleri ile Rus İmparatorluğu arasında 4 Ekim 1853 - 30 Mart 1856 tarihleri arasında yaşanan ve müttefiklerin mutlak zaferiyle sonuçlanan Kırım savaşında Osmanlı ordu saflarında muharebe çalgısı olarak kullanılmıştır.
Eserin ana gövdesi pirinçten mamuldür. Çapı…….cm., Yüksekliği……cm. olan eserin her iki tarafına gerilmiş derileri gövdeye bağlayan ahşap malzemeler kırmızı, siyah ve beyaz kök boyalar kullanılarak geometrik dekorlarla tezyin edilmiştir. Bu ahşap çemberler de metal çubuklarla birbirine bağlanarak vidalarla sabitleştirilmiştir. Eserin bir yüzündeki deride zamanla oluşan yırtık özellikle onarılmamıştır. Eserin en çarpıcı noktası; pirinç gövde üzerine monte edilmiş Kırım İttifak armasıdır. Arma üzerinde müttefikler İngiltere ve Fransa bayraklarının orta/üst kısmında yer alan hilal, Osmanlı İmparatorluğunu sembolize etmekte ve bu çalgının Osmanlı ordusuna ait olduğunu ortaya koymaktadır.
Çok iyi korunarak bugünlere kadar gelebilmiş bu askeri savaş çalgısı, tarihi bir belge olarak askeri müzelerde ve özel koleksiyonlarda zor rastlanabilecek nadide bir eserdir.
17*35 cm
Açılış Fiyatı: 125.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI SEDEF İKİ ADET TEKKE DARBUKASI
Osmanlı tekke işi ceviz ağacından mamül konik formda bir adedi tüm yüzeyleri sedef kakma işçilikle balık pulu desenleri ve çiçek formunda kartuşlar içerisinde Osmanlıca yazı ile “El-ni’am, Tedûmü, Ve bi’ş-şükr, “ Nimetin devamlı olması şükür iledir” manası taşıyan bir adedide çok zarif tekrarlı devam eden kartuşlar içerisinde şemsi motifler akantus çiçekleri ve yaprakları ile bezeli geometrik desenlerle tezyin edilmiş deri kısmı başları kabarmalı kemik çivilerle mıhlanmış asma kulpu yassı formda delikli olan harika koleksiyonluk değer taşıyan tekke kudümleridir.
Çap 21 cm
Yükseklik 18 cm
Açılış Fiyatı: 40.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI GÜMÜŞLÜ ÇİFT PİŞTOV
Osmanlı Saray Mensuplarına Yapılmış 1 Çift Nadir Form ve Ebatta Bel Piştovu
Osmanlı Saray Yüksek Erkanı için Sultani özelliklerde 18.yüzyıl sonları 19.yüzyıl başları döneminde imal edilmiştir. Osmanlı usta damgalı, zarif form ve aykırı ebattaki eser; üst düzey ahşap, gümüş ve çelik işçiliklerinin harmanlanmasıyla vücuda getirilmiş bir şahaserdir. Çok iyi kondüsyona sahip böylesi bir çalışmaya çift olarak zor tesadüf edilmesi, eseri daha özel kılmaktadır.
Mekanizma : Döneminin teknolojisi itibariyle eser çakmaklı mekanizma ile işlev görmektedir. Mekanizma üzeri kazıma tekniği kullanılarak Rokoko üslubuyla süslenerek zenginleştirilmiştir.
Namlu : Çok iyi kondüsyondaki çelik namlular, esere estetik tezatlık sağlamak üzere sade olarak imal edilmiştir. Her iki namlu üst merkezine çakılan usta damgaları da alamet-i farika olarak esere kimlik kazandırmıştır.
Arpacık bölümü : Her iki namluya geçirilmiş gümüş zarflar, kabartma/repousse ve kazıma/grave tekniği kullanılarak bitkisel motiflerle süslenmiş ve stilize dekorlarla zenginleştirilmiştir.
Tetik siperi : Tetik muhafazası, kazıma/grave tekniği kullanılarak Rokoko üslubunda süslenerek zenginleştirilmiştir.
Gövde : Ahşaptan mamul gövdeler, Repousse ve oyma teknikleri kullanılarak bitkisel/geometrik motiflerle süslenerek stilize edilmiştir. Keza, ahşap gövdelere aplike edilmiş gümüş zarflar Osmanlı Rokokosu üslupla tezniyatlıdır.
Dipçik : Gümüşten mamül topuzlar ahşap gövdelere iki çengel ile aplike edilmiştir. Merkezlerine şemse yerleştirilen topuzlar, kabartma/ repousse ve kazıma/grave tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda motifler işlenerek stilize edilmiştir.
Piştovlar; çakmaklı ya da zemberekli ateşleme düzeneği olan yuvarlak, iri kabze başlı, uzun namlulu tabancalardır. Piştovlar, Osmanlı döneminde beldeki silahlığa sokularak ya da at üstünde eyerin baş tarafına sağa / sola asılan deri kuburlarda taşınırdı. Osmanlı piştovları, mekanizma bakımından Avrupa tabancalarıyla paralel gelişim göstermekle birlikte farklı coğrafyaların karakteristik özelliklerini yansıtan yapı ve formlarıyla Avrupa menşeli tabancalardan farklı özellikler göstermektedir. Osmanlı piştovlarının en eski örneklerinde, namlu ya da mekanizmalar üzerinde çeşitli yazılara rastlanmaktadır. Bu yazı ve ibareler kontrol damgaları, sahibinin adı, yapan usta adları ya da yapılış tarihi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimi eserlerde de nadiren de olsa padişah tuğraları ve Osmanlı Saltanat Armalarına tesadüf edilmektedir. 19. Yüzyılda İstanbul’un Tophane semtinde “Tüfenkhane-i Amire” ismiyle silah üretimine geçildikten sonra bu dönemde üretilen bazı silahlarda “Tüfenkhane-i Amire” damgasını görmek mümkündür.
Diğer taraftan; Osmanlı piştovlarındaki süslemelerin genellikle Rumi ve bitkisel motiflerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Süsleme tekniği olarak da kabartma, altın ya da gümüş kakma, telkâri ve Afyon işi gibi tekniklerin ağırlıklı olarak benimsendiği bilinmektedir. Ayrıca bağa, mercan, akik gibi maddelerin süslemelerde kullanıldığı görülmektedir. Osmanlı piştovlarının her parçası ayrı ustaların ellerinden çıkmış olsa da eserlerin üzerlerindeki süs ve motifler bir üslup bütünlüğü göstermektedir.
56 cm
Açılış Fiyatı: 100.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI GÜMÜŞ VE ALTIN KAKMAKALE TÜFEĞİ
Osmanlı Saray işçiliği tüm yüzeyi gümüş ajur işçilikle kakma ve
giydirme işçilikle Hatayi Rumi ve stilize dal yaprak çiçek ve geometrik
desenlerle bezeli
Mekanizma: Döneminin teknolojisi
itibariyle eser çakmaklı mekanizma
ile işlev görmektedir. Mekanizma
üzeri altın kakma tekniği kullanılarak
Rokoko üslubuyla süslenerek tezyin
edilmiştir.
Namlu: Çok iyi kondüsyondaki çelik
namlu esere estetik sağlamak üzere
altın kakma stilize dal yaprak ve lale
motifleri uç kısmı ise alev desenleri
ve stilize bitkisel motiflerle tezyin
edilmiş olup zarif kartuşlar içinde
Osmanlıca Yazı ile” İlâhi inâyet kıl
makâmım eyle cennet
Çün şafâat kânına olmuşum ümmet
Mutîim emrine yâ Rab kılarım farz ü
sünnet İlâhi kusûrâtıma ömrüm sen eyle
kudret Sahibi Faris Mehmed Emin
Sene 1831” Beyit sahibinin ismi ve
Miladi 1831 tarih bulunmaktadır.
Arpacık bölümü: Altın kakma grave
tekniği kullanılarak bitkisel motiflerle
süslenmiş ve stilize dekorlarla
zenginleştirilmiştir.
Gövde: Ahşaptan yılan ağacından
mamul gövdesi Ajur ve gümüş
giydirme teknikleri kullanılarak stilize
bitkisel ve geometrik motiflerle
tezyin edilmiştir. Keza, ahşap
gövdelere aplike edilmiş gümüş
bantlar Osmanlı Rokokosu üslupla
tezniyatlıdır.
Osmanlı tüfeklerinin en eski
örneklerinde, namlu ya da
mekanizmalar üzerinde çeşitli yazılara rastlanmaktadır. Bu yazı ve
ibareler kontrol damgaları, sahibinin
adı, yapan usta adları ya da yapılış
tarihi ayetler ve beyitler olarak
karşımıza çıkmaktadır. Kimi eserlerde
de nadiren de olsa padişah tuğraları
ve Osmanlı Saltanat Armalarına
tesadüf edilmektedir. 19. Yüzyılda
İstanbul’un Tophane semtinde
“Tüfenkhane-i Amire” ismiyle silah
üretimine geçildikten sonra bu
dönemde üretilen bazı silahlarda
“Tüfenkhane-i Amire” damgasını
görmek mümkündür.
Diğer taraftan; Osmanlı tüfeklerinin
süslemelerin genellikle Rumi ve
bitkisel motiflerden oluştuğunu
söyleyebiliriz. Süsleme tekniği
olarak da kabartma, altın ya da
gümüş kakma, telkâri ve Afyon her parçası ayrı ustaların ellerinden
çıkmış olsa da eserlerin üzerlerindeki
süs ve motifler bir üslup bütünlüğü
göstermektedir.
Eserimiz çok nadir ele geçmez
nitelikte Osmanlı Tüfek Sanatı Zirvesi
kabul edilen yüksek koleksiyonluk
değeri olan önemli bir şaheserdir.
Uzunluk 128 cm
Açılış Fiyatı: 550.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
207.OSMANLI HATTAT SANDIĞI
Osmanlı ceviz ağacından mamül önden uzun tek çekmeceli sürgü kapaklı dikdörtgen formda dört ayaklı kemik kakma işçilikle ön ve arka yüzünde mimari tarzda mescid ve minarelerle tezyin edilmiş üst kısmı selvi ağacı Davud yıldızı sağ sol bölümleri ise mührü Süleyman formunda tezyin edilmiş tüm köşeler tekrar edilerek devam eden kurt dişi tabir edilen süslemelerle zenginleştirilmiş çok iyi kondisyonda
Mescid ve minare motifleri ile dikkat çeken nadir koleksiyonluk değer taşıyan bir Osmanlı hattat sandığı şaheseridir.
23*23*43 cm
Açılış Fiyatı: 25.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
VARŞOVA METAL TEPSİLİ SEMAVER
Varşova imalatı “PLEWKİEWİCZ WARSZAWİE”
Plewkiewicz - 1886 yılında Romana Plewkiewicz tarafından Warszawie'de kurulan fabrika 1890'dan bu yana, metal endüstrisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, Niemiec ve USZLACHETNIANIEM ve MİEJSCU'yu da satın alarak büyümüş semaver piyasasının çok önemli bir bölümünü ele geçirmiştir tam takım olan eserimiz Alaşımlı beyaz metalden mamül üç parçadan oluşan eksiksiz ve kusursuzdur aslan pençesi formunda Ampir işçilikli ayak üzerinde kare tablada yükselen Pedestal platformlu konik gövdeli kulpları Ampir işçilikli gövde üzeri çok zarif tasarlanmış stilize dal yaprak motifleri ile bezeli devamlı tekrar eden geometrik su yolları ile bezeli kulp tutamakları el yanmasın diye kemik malzemeden yapılmış tepsisi ve akıtma kasesi olan tam takım ve kusursuz olması hasebiyle dikkat çeken Varşova semaver işçiliği şaheseri koleksiyonluk değer taşıyan önemli bir eserdir.
Tepsi 26*42 cm
Kase 8*15 cm
Semaver yükseklik 58 cm
Açılış Fiyatı: 100.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI ABANOZ VE MORS DİŞİ MERCANLI İKİ KAŞIK
Osmanlı kepçeleri bir adedi hareli abanozdan mamül bir ededide mors dişinden mamül ara kıstırmaları bronz üzerine savat işçilikli ortadan delinmiş mercan çubuklarla tezyin edilmiş bir adedi devamlı çeşmi bülbül spiral işçilikli Osmanlı kaşık sanatı zirvesi kabul edilen koleksiyonluk değer taşıyan Topkapı müzesinde benzer örnekleri olan çok önemli kaşıklardır.
22 cm
23 cm
Açılış Fiyatı: 15.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI ABANOZ VE BAĞA MERCANLI İKİ KAŞIK
Osmanlı kepçeleri bir adedi hareli abanozdan mamül bir ededide kaplumbağa kabuğundan “bağa”dan mamül ara kıstırmaları bronz üzerine savat işçilikli ortadan delinmiş mercan çubuklarla tezyin edilmiş Osmanlı kaşık sanatı zirvesi kabul edilen koleksiyonluk değer taşıyan Topkapı müzesinde benzer örnekleri olan çok önemli kaşıklardır.
23 cm
23 cm
Açılış Fiyatı: 15.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI SEDEF VE MORS DİŞİ İKİ KAŞIK
Osmanlı kepçeleri sedeften mamül gövde devamlılık arz eden mors dişi boynuz ve yeşile boyanmış mors dişinden mamül ara kıstırmaları bronz üzerine savat işçilikli ortadan delinmiş verev kesim çubuklarla tezyin edilmiş Osmanlı kaşık sanatı zirvesi kabul edilen koleksiyonluk değer taşıyan Topkapı müzesinde benzer örnekleri olan çok önemli kaşıklardır.
22 cm
23 cm
Açılış Fiyatı: 20.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI SEDEF VE YAKUT MURASSA İKİ KAŞIK
Osmanlı kepçeleri sedeften mamül gövde devamlılık arz eden spiral çeşmi bülbül işçilikle tezyin edilmiş ara kıstırmaları gümüş üzerine el fasetası ile işlenmiş yakutlarla bezeli sap kısımları Osmanlı rokokosu uslübünde tezyin edilmiş erkek kadın olarak saplarından ayırt edilmiş çok nadir ele geçmez nitelikte Osmanlı kaşık sanatı zirvesi kabul edilen koleksiyonluk değer taşıyan Topkapı Sarayı müzesinde benzer örnekleri olan çok önemli kaşıklardır.
23,5 cm
23 cm
Açılış Fiyatı: 55.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
MORS DİŞİ KALEMTRAŞ VE AKİK MÜHRE
Kalemtraş gövde mors dişi sap ve bıçak bağlantı aparatı mercan bıçağı Osmanlıca usta imzalı kıstırmaları bronz üzerine savat işçilikli mühre sap ve gövde kısmı ıhlamur ağacı kıstırması bronz olan mühre ucu bak renkli akikten mamül harika kondisyonda koleksiyonluk değer taşıyan Osmanlı hattat takımları sanatı şaheseri eserlerdir.
20 cm
21 cm
Açılış Fiyatı: 10.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI MERCANLI KALEMTRAŞ VE KAJAR MAKAS
Kalemtraş gövde abanoz sap ve bıçak bağlantı aparatı mercan bıçağı Osmanlıca usta imzalı kıstırmaları bronz üzerine savat işçilikli mühre sap ve gövde kısmı ıhlamur ağacı kıstırması bronz olan mühre ucu bal renkli akikten mamül harika kondisyonda koleksiyonluk değer taşıyan Osmanlı hattat takımları sanatı şaheseri eserlerdir.
16 cm
21 cm
Açılış Fiyatı: 15.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI İKİ KALEMTRAŞ VE FİLDİŞİ MAKTA
Makta yekpare fildişinden oyma kalemtraş yuvası olan iyi kondisyonda yalın işçiliklidir.
Kalemtraş bir adedi mors bir adedi abanoz saplı bıçak ve sap kıstırma aparatı bronz olan bıçakları Osmanlıca usta damgalı koleksiyonluk değer taşıyan eserlerdir.
17 cm
18 cm - 21 cm
Açılış Fiyatı: 10.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
SARAY İŞİ EDİRNEKÂRİ SANDIK
Edirne Atelyelerinde Edirnekari tekniği ile imal edilmiş Türk sanat tarihine önemli örnekler kazandıran Edirne 15, 16 ve 17. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğunun siyasi ve sanat merkezidir. Serhat şehri veya geçit yeri olması bakımından daima istilalara uğraması, şehrin sosyal bünyesi kadar sanat hareketlerine de tesir eder. Bu değişimden kendine has yeni bir üslup ortaya çıkar. Kendi adıyla edirnekâri olarak isimlendirilir. Bu teknik daha sonra İstanbul, Bursa, Diyarbakır ve Erzurum başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde yaygın biçimde uygulanmıştır.
Eserimiz 18. yy sonu imal edilmiş Türk rokokosu uslübünde tasarlanmıştır Kırmızı, yeşil toprak boya ve mazgala altın yaldız yoğun bir şekilde kullanılarak oyma ve kalem işçilikle ortada harika bir çiçek buketi ile etrafında bahçe içinde uçuşan Kuşlarla tezyin edilmiş çok zarif yapraklardan oluşan su yolları ile çevrili üst tarafında yine rokoko uslübünde harika bir kompozisyon oluşturulmuş dört köşesine hilal ve yıldız motifleri işlenmiş harika kondisyonda Saray erkanına yapılmış çeyiz sandıkları içinde zerafeti ve kondisyonu ile dikkat çeken dekoratif yönüde olan çok nadir koleksiyonluk değer taşıyan Osmanlı Edirnekâri Sanatı Şaheseridir.
64*133 cm
Açılış Fiyatı: 400.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI KABE KAPI ÖRTÜSÜ SAĞ TARAFI
Osmanlı “Darül Kiswa” mamulatı yeşil ve kırmızı renk atlas kumaş üzerine gümüş simli iplikle dival işi tekniği kullanılarak Abdullah Zühdî Efendi, Eyüp Sultan türbedârı Eyyûbi Raşid Efendi ile hüsn-i hatta başlamış, daha sonra üstadı Kazasker Mustafa İzzet Efendi ile devam etmiştir. Sülüs-nesih yazıdaki mahareti ile nam salmıştır.
Mescid-i Nebevî’nin hüsn-i hat yazılarının meşk edilmesi için bir müsabaka düzenlenir. Kendisi de hattat olan Sultan Abdülmecid, Abdullah Zühdî Efendi’nin yazılarını takdire şayan bularak bu kutlu vazifeyi kendisine tevdi kılar. Müsabaka neticesinde seçilen hattata ödül takdimi yapılacaktır. Zaten Mescid-i Nebevî’nin hatlarını yazmak başlı başına bir ödül, lütuf olmuştur ona.
Son Hattatlar kitabında İbnülemin Mahmud Kemal’in anlatımından dinleyelim:
Padişah müsabakaya katılmış yazılar arasından Abdullah Zühdî Efendi’nin yazısını alıp “Oğlum bunu sen mi yazdın?” diye sordu. O da “Kulunuz yazdım” dedi. Padişah “Allah feyzini müzdad etsin. Sana kayd-ı hayat ile 7500 kuruş maaş tahsis ile Harem-i şerifin yazılarını yazmaya memur ettim” dedi.
Maaş ödülü ile birlikte üçüncü rütbe Mecidi Nişanı da takdim edilir.
Yedi yıl bu görevde kaldıktan sonra mısıra gider “Darül Kiswa”da Kabe örtüsünün kalıplarını oluşturur bu kapı sağ tarafı fragmanıda Abdullah Zühdi efendinin kalıbından yapılmış Kabe örtüleri içinde iyi saklanmış harika kondisyonu ile dikkat çeken Osmanlı Kabe örtüleri şaheseri koleksiyonluk ve kutsal değer taşıyan önemli bir eserdir.
77*87 cm
Açılış Fiyatı: 250.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
HEREKE DOKUMA ŞEHZADE KAFTANI
Hereke Fabrikai hümayun imalatı turkuaz renkli atlas kumaş üzerine altın iplik kullanılarak stilize dal yaprak motifleri ile tezyin edilmiş göğüs ve yaka bölümü düğmeli ham ipek bej renkli orijinal astarı ile muhafaza edilmiş harika kondisyonda Osmanlı Hereke dokuma sanatı şaheseri kaftan koleksiyonluk değer taşımaktadır.
53*91 cm
Açılış Fiyatı: 20.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI SIRMA SÜNNET ÖRTÜSÜ
Osmanlı 18. yy Tepebaşı imalatı kırmızı renkli yün kumaştan zemin üzerine gümüş simli iplik kullanılarak eski dival işi tekniği ile stilize dal, yaprak, haşhaş, lale, akantus çiçeği ve yaprakları yıldız çiçeği ve çok zarif boru çiçeği ile tezyin edilmiş su yolları ile bezeli doğadaki çiçekleri ile muhteşem bir tasarım oluşturulmuş dekoratif yönüde olan harika kondisyonda Osmanlı işleme sanatı şaheseri koleksiyonluk değer taşıyan bir eserdir.
73*133 cm
Açılış Fiyatı: 20.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
HEREKE İPEK HALI
Hereke atelyeleri imalatı El işi “Hereke imzalı” cm karede 10*10 mm ilmeklerle dokunmuş kırmızı, indigo mavisi, sarı, turuncu, yeşil, bej renkler kullanılarak eski dönem Kumkapı modellerinden esinlenerek tasarlanmış harika kondisyonda dekoratif yönüde olan koleksiyonluk değer taşıyan bir seccadedir.
73*110 cm
Açılış Fiyatı: 20.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
HEREKE İPEK HALI
Hereke atelyeleri imalatı El işi “Hereke imzalı” cm karede 10*10 mm ilmeklerle dokunmuş hardal rengi, kırmızı, indigo mavisi, sarı, turuncu, yeşil, bej renkler kullanılarak eski dönem Kumkapı modellerinden esinlenerek tasarlanmış harika kondisyonda dekoratif yönüde olan koleksiyonluk değer taşıyan bir seccadedir.
95*150 cm
Açılış Fiyatı: 25.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
HİDİV İSMAİL PAŞA ALTIN İNSİYALLİ GÜMÜŞ ÇERÇEVE
Üst merkezinde barok uslübünde tasarlanmış bir kartuş içerisinde Hidiv İsmail Paşa Altın Mineli İnsiyalli Gümüş üzerine repousse ve ajur tekniği kullanılarak stilize bitkisel dal, yaprak ve çiçeklerden oluşan dört tarafını çevreleyen tezyinatı gözler kamaştıran harika kondisyonda koleksiyonluk değer taşıyan önemli bir eserdir.
35*52 cm
Açılış Fiyatı: 55.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ
Sultan II. Mahmud Han 1808-1839 Tuğralı gümüşten dövme tekniği ile yapılmış gövdesi yalın işçilikli bordürü ajur işçilikle çok zarif devamlı tekrar eden üçgen kartuşlar içerisinde dal ve yapraklardan oluşan sarmaşıklarla bezeli eserin kulpları ağaç dalları formunda içlerinden geçen kurdelalarla bezelidir. Osmanlı gümüş işçiliği şaheseri koleksiyonluk değer taşıyan kusursuz kondisyonda tablo görünümünde dekoratif yönüde olan önemli bir eserdir.
Gram: 2.698
42*68 cm
Açılış Fiyatı: 90.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
RUS ÇARLIK DÖNEMİ MİNELİ GÜMÜŞ RESİM ÇERÇEVESİ
Rus 88 ayar damgalı Faberge atelyesi “Antip İvanovich Kuzmichev” imalat damgalı Tabaka formunda iki yana açılan mekanizmalı resim konulan bölüm oval formda her iki bölümde bağımsız açılıp kapanan mekanizmalı ön ve arka kısımları mine tekniği ile pembe, yeşil, turkuaz, kırmızı, açık yeşil, indigo mavisi, kobalt mavisi, turuncu, renkler kullanılarak dal çiçek yapraklardan oluşan çok renkli çiçekler ile tezyin edilmiş barok uslübünde bezemelerle donatılmış 5. February 15 te hediye edilmiş insiyalli dış bordürleri akantus yaprakları ile çevrili su yolu bulunan eserin dört köşesinde kuşlar betimlenmiştir Rus mineli gümüş eserler içinde dikkat çeken çok nadir koleksiyonluk değer taşıyan mineli gümüş çerçeve şaheseridir.
Gram 339
10*7,5 cm
Açılış Fiyatı: 175.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde
OSMANLI VAN MELKONYAN USTA İMZALI TABAKA
Osmanlı Osmanlıca Van damgalı ve Osmanlıca “Melkonyan” Ermeni usta damgalı “bkz. Garo Kürkman Osmanlı gümüş damgaları kitabı sayfa 100” de bulabilirsiniz. Tüm yüzeyi kalem ve savat işçilikle dal, çiçek, yaprak, ve gül motifleri ile bezeli merkezinde bulunan zarif oval bir kartuş içerisinde Latin harfleri ile “Lissabon Panorama” yazısı bulunan Lizbon'dan bir deniz manzarası betimlenmiş arka yüzünde insiyal yeri boş bırakılmış içi altın vermeyle ustası ve manzarası hasebi ile çil kondisyonda çok nadir koleksiyonluk değer taşıyan Osmanlı Van savat işçiliği harikasıdır.
Gram 120
7*10 cm
Açılış Fiyatı: 30.000 TL
Peyiniz: TL
Güncel Fiyat: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde